Recruitment Marketing
5 Dingen die je Níet moet doen als je Inclusief wilt werven (met Voorbeelden)
Stel je voor: je bent verantwoordelijk voor het aannemen van nieuwe teamleden voor een groeiend bedrijf. Je hebt een vacature geplaatst voor een belangrijke positie, maar merkt dat de reacties voornamelijk komen van kandidaten met een vergelijkbare achtergrond als je huidige team. Hoe zorg je er nu voor dat je wervingsproces inclusief is, zodat je een diverse en getalenteerde groep mensen aantrekt die echt een meerwaarde vormen voor je organisatie?
In deze blog bespreken we vijf veelvoorkomende fouten die je moet vermijden bij inclusief werven. We kijken naar praktische voorbeelden en geven eenvoudige tips om je recruitment strategie te verbeteren.
Waarom is inclusief werven belangrijk?
Wat gebeurt er als je tijdens het wervingsproces talenten over het hoofd ziet? Het is niet alleen een gemiste kans om kwalitatieve kandidaten aan te trekken, maar het kan ook leiden tot een gebrek aan diverse perspectieven in je team. Een inclusief wervingsbeleid is niet alleen ethisch verantwoord, het biedt ook concrete voordelen voor je bedrijf.
Je hebt bijvoorbeeld een team samengesteld uit mensen met verschillende achtergronden en perspectieven die problemen vanuit nieuwe hoeken benaderen. Deze diversiteit stimuleert creativiteit en innovatie, omdat verschillende denkrichtingen en ervaringen samenkomen. Het resultaat? Vernieuwende oplossingen die je concurrenten doen verbazen en die je bedrijf een voorsprong geven op de markt.
5 Fouten die je niet moet maken als je inclusief wilt werven
Het aantrekken van nieuw talent is belangrijk voor elk groeiend bedrijf. Maar hoe zorg je ervoor dat je wervingsproces inclusief is, zodat je een diverse en getalenteerde groep mensen aantrekt? Hier zijn vijf veelvoorkomende fouten die je moet vermijden.
1. Geen aandacht voor diversiteit in je vacaturetekst
Stel je voor: je bent op zoek naar een nieuwe marketingmanager en je omschrijft de perfecte kandidaat als "assertief" en "competitief" in je vacaturetekst. Deze woorden kunnen neutraal lijken, maar ze kunnen potentiële kandidaten afschrikken die zich niet kunnen identificeren met deze specifieke eigenschappen. Een inclusieve benadering zou zijn om je te concentreren op de specifieke vaardigheden en ervaring die je nodig hebt, zonder impliciete voorkeuren voor bepaalde persoonlijkheidstypes.
2. Alleen vertrouwen op traditionele wervingskanalen
Denk hier eens over na: bereik je alleen kandidaten via standaard kanalen zoals vacaturebanken en je advertentie in de lokale krant? Traditionele wervingskanalen sluiten sommige groepen uit, zoals mensen met een migratieachtergrond of kandidaten met een handicap. Overweeg om specifieke jobboards te gebruiken die gericht zijn op diverse talenten of om actief te zijn in communities die momenteel ondervertegenwoordigd zijn in je netwerk.
3. Een uniform interview panel gebruiken
Vraag jezelf af: bestaat je recruitment team uit mensen met vergelijkbare achtergronden? Een divers interview panel kan een inclusieve sfeer creëren waarin kandidaten zich beter kunnen identificeren met verschillende teamleden. Dit kan helpen om vooroordelen te verminderen en eerlijker te beoordelen. Bovendien brengt een mix van achtergronden vaak nieuwe perspectieven die anders over het hoofd worden gezien.
4. Gebrek aan timing
Stel je voor: een grafisch ontwerpbureau zoekt een nieuwe designer. Een recruiter zonder training kijkt vooral naar ervaring in grafisch ontwerp en formele opleidingen. Hierdoor zou een kandidaat die zichzelf heeft opgeleid en cursussen heeft gevolgd, misschien over het hoofd worden gezien. Terwijl juist deze kandidaat wellicht een nieuwe ontwerpstijl en frisse creatieve ideeën kan brengen naar het team.
Trainingen over diversiteit, inclusie en het herkennen van vooroordelen zijn belangrijk om inclusieve werving te stimuleren. Dit helpt recruiters en interviewers om bewust te worden van hun eigen vooroordelen en om eerlijke kansen te bieden aan alle kandidaten, ongeacht hun achtergrond of persoonlijke kenmerken.
5. Te veel focus op 'culture fit'
Reflecteer hier eens op: is 'culture fit' eigenlijk een excuus om mensen te selecteren die op jou lijken? Hoewel het belangrijk is dat nieuwe medewerkers goed passen binnen je bedrijfscultuur, kan een te sterke focus op 'culture fit' diversiteit in de weg staan. Overweeg in plaats daarvan te kijken naar 'culture add': mensen die nieuwe ideeën en perspectieven brengen zonder je bedrijfscultuur te ondermijnen.
Heb je hulp nodig met inclusief werven?
Het is belangrijk om deze fouten te voorkomen en inclusiviteit door te voeren in elke fase van je wervingsproces, zodat je een succesvol en divers team kunt opbouwen. Kun je wel wat hulp gebruiken bij inclusief werven? Ontdek onze 10 onmisbare recruitment tips en tactieken! Leer hoe je een inclusieve cultuur opbouwt en je potentiële kandidaten langdurig aan jouw bedrijf kunt binden.
Download nu en omarm diversiteit binnen jouw team!
Our work