Blogs

Recruitment Marketing

6 min read
2023-08-10

Hoe schrijf je de meest unieke vacaturetekst?

Een vacaturetekst is als een visitekaartje voor je bedrijf - het is de eerste indruk die potentiële kandidaten van jou als werkgever krijgen. Een goede vacaturetekst kan hét verschil maken tussen het aantrekken van topkandidaten en het blijven zoeken naar een geschikte match. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst eruit springt tussen al die andere advertenties? In deze blog delen we tips en tricks om de meest unieke en aantrekkelijke vacaturetekst te schrijven die potentiële kandidaten niet kunnen weerstaan.

Het belang van een goede vacaturetekst

Voordat we ingaan op hoe je een unieke vacaturetekst schrijft, laten we eerst het belang ervan benadrukken. Een vacaturetekst is niet zomaar een lijst van taken en vereisten. Het is een kans om je bedrijfscultuur, waarden en missie over te brengen. Een sterke vacaturetekst spreekt niet alleen de juiste kandidaten aan, maar weerspiegelt ook wie je als werkgever bent. Het is een kans om je unieke kenmerken te benadrukken en kandidaten te laten zien waarom jouw bedrijf de beste keuze is.

Maak gebruik van storytelling

Een krachtige manier om je vacaturetekst te onderscheiden is door het gebruik van storytelling. Vertel het verhaal van je bedrijf en breng de impact van de functie tot leven. Laat zien hoe de rol past in het grotere geheel en hoe het bijdraagt aan de missie van je organisatie. Mensen houden van verhalen, en een boeiende vertelling kan kandidaten inspireren en enthousiast maken om deel uit te maken van jouw team.

Stel je voor dat je op zoek bent naar een Marketing Manager. In plaats van simpelweg een lijst van taken op te sommen, vertel je het verhaal van hoe de Marketing Manager een cruciale rol zal spelen bij het vergroten van de zichtbaarheid van je merk en het stimuleren van groei. Je kunt een voorbeeld delen van een eerdere campagne die het bedrijf naar nieuwe hoogten heeft gebracht. Door storytelling in je vacaturetekst te integreren, maak je het niet alleen interessanter, maar ook memorabel voor kandidaten.

Vermijd clichés: Kandidaten hebben genoeg van standaardtermen zoals "teamspeler" en "resultaatgericht". Deze termen voegen weinig waarde toe en maken je vacaturetekst saai. Wees specifiek over wat je zoekt en vermijd jargon.

Felice Smit

Absolute No-No’s

Voeg een persoonlijke touch toe

Een persoonlijke benadering kan het verschil maken in het aantrekken van kandidaten. Voeg een persoonlijke touch toe aan je vacaturetekst door een bericht van de directe leidinggevende of het team op te nemen. Laat hen hun enthousiasme delen over de rol en het vooruitzicht om samen te werken met nieuwe teamleden.

Zo kan een citaat van de teamleider de tekst verrijken en een gevoel van verbondenheid creëren: "We zijn op zoek naar een gedreven Software Engineer om ons innovatieve team te versterken. Als je gepassioneerd bent over het ontwikkelen van cutting-edge oplossingen en wilt werken in een omgeving waar creativiteit en samenwerking hoog in het vaandel staan, dan ben je bij ons aan het juiste adres!"

Als werkgever laat je op deze manier zien waarde te hechten aan elke sollicitant en creëer je een gevoel van betrokkenheid al voordat het eerste gesprek heeft plaatsgevonden.

Door storytelling en persoonlijkheid in je vacaturetekst te integreren, kun je opvallen tussen de massa en kandidaten aanspreken op een dieper niveau. Het draait allemaal om het overbrengen van de unieke identiteit van je bedrijf en het creëren van een connectie met potentiële kandidaten. Met deze extra laag van betrokkenheid en emotie zal je vacaturetekst ongetwijfeld opvallen en de interesse wekken van de juiste kandidaten.

Hoe jij je als werkgever in 5 stappen kan onderscheiden

  1. Ken je doelgroep: Voordat je begint met schrijven, is het essentieel om te weten wie je wilt aantrekken. Begrijp de behoeften en verwachtingen van je doelgroep. Wat motiveert hen? Welke waarden zijn belangrijk voor hen? Pas je taal en toon aan op je doelgroep om een directe connectie te creëren.
  2. Wees authentiek: Authentieke communicatie is de sleutel. Wees eerlijk over wat je bedrijf te bieden heeft en vermijd overdreven superlatieven. Kandidaten waarderen eerlijkheid en zullen eerder reageren op een oprechte boodschap.
  3. Verkoop de uitdaging, niet alleen de functie: Vertel kandidaten wat hen te wachten staat. Wat maakt deze functie interessant en uitdagend? Hoe draagt het bij aan hun professionele groei? Door de uitdaging van de rol te benadrukken, trek je kandidaten aan die gedreven zijn om te excelleren.
  4. Toon je bedrijfscultuur: Werkzoekenden willen weten waar ze terechtkomen. Beschrijf je bedrijfscultuur en werkomgeving. Is het informeel en creatief, of juist gestructureerd en formeel? Laat zien waarom je bedrijf een geweldige plek is om te werken.
  5. Creëer een duidelijke call-to-action: Sluit je vacaturetekst af met een duidelijke oproep tot actie. Moedig kandidaten aan om te solliciteren, zich in te schrijven voor een kennismakingsgesprek of meer te leren over je bedrijf. Maak het eenvoudig voor geïnteresseerden om de volgende stap te zetten, voeg waar nodig dan ook formulieren toe waardoor kandidaten met één druk op de knop al actie kunnen ondernemen.

Houd het beknopt: Lange, omslachtige vacatureteksten kunnen overweldigend zijn. Houd het kort en bondig terwijl je toch de essentiële informatie overbrengt. Denk eraan dat kandidaten vaak snel scannen, dus maak je tekst gemakkelijk verteerbaar.

Felice Smit

Top Tip

Conclusie

Een unieke vacaturetekst schrijven vergt tijd en aandacht, maar de inspanning loont. Het trekt niet alleen de juiste kandidaten aan, maar versterkt ook je employer brand. Zorg ervoor dat je de stem van je bedrijf laat doorklinken en dat je de unieke aspecten van de functie en het werken bij jouw organisatie benadrukt. Met deze stappen ben je goed op weg om de meest onweerstaanbare vacatureteksten te creëren. En wie weet, misschien vind je binnenkort de perfecte aanvulling voor je team!

Wil jij op een nieuwe manier jouw doelgroep inspireren?