Recruitment Marketing
Aan de slag met recruitment video? Dit moet je weten
Binnen recruitment is video niet langer een ‘nice to have’. Organisaties die niets met video doen, slaan de plank mis en lopen het risico dat hun kandidaten naar de concurrent trekken. Het is tijd om de kracht van video in recruitment te benutten. Zo pak je het aan.
Nog niet overtuigd van video in recruitment?
Getalenteerd en ambitieus personeel willen we allemaal, maar ze zijn in de huidige arbeidsmarkt niet gemakkelijk aan te trekken. Je moet als organisatie goed nadenken hoe je jouw organisatie positioneert als werkgever. Een goede manier om op te vallen en je te onderscheiden van de concurrent is video. Het gebruik van video zou een speerpunt moeten zijn in je recruitment marketing strategie. En wel om de volgende redenen:
- Bij vacaturepagina’s met video’s is de sollicitatieratio 34% hoger dan zonder.
- 84% van consumenten besluit een product te kopen na het zien van een productvideo. Als video’s mensen kunnen overtuigen om te kopen, dan kunnen ze ook toptalent overtuigen om bij jouw bedrijf te solliciteren.
- Video’s kun je in alle fasen van de candidate journey inzetten. Denk bijvoorbeeld aan grootschalige awareness campagnes op social media of in recruitment e-mailing in de selectiefase.
Deze inspirerende recruitmentvideo is onderdeel van Heineken’s wereldwijde campagne ‘Go places’. Ze laten op een unieke en speelse manier zien hoe een loopbaan er bij Heineken uit kan zien. Je kunt het interview hier ook echt doen.
Onderdelen van een goede recruitment video
Een aantrekkelijke recruitmentvideo maakt gelijk aan potentiële kandidaten en toekomstige medewerkers duidelijk wat het betekent om bij jouw organisatie te werken. Je kunt jouw recruitmentvideo als een hoogwaardige productie aanvliegen, zoals Heineken in het voorbeeld hierboven deed, maar je kunt ook met minder toereikende middelen een toffe video neerzetten. Met iedere vorm van content gaat het erom dat je jouw verhaal goed weet over te brengen. Daarnaast moet je er natuurlijk voor zorgen dat de kwaliteit van je video optimaal is (geluid, licht en beeld) en dat de mensen in je video comfortabel zijn.
Richt je recruitment video op:
- Een specifieke vacature of werken bij jullie organisatie in het algemeen.
- Maak je video specifiek voor een fase in de candidate journey en pas je video aan op het specifieke touchpoint.
- Licht de voordelen van werken bij je organisatie uit (salaris, carrièregroei, vette personeelsfeesten na corona, etc.)
- Je huidige medewerkers. Wie kunnen beter vertellen over hoe tof het werk bij jouw bedrijf is dan je huidige collega’s?
- De missie en visie van je organisatie. Wat doen jullie bijvoorbeeld actief aan relevante maatschappelijke zaken?
Aan de slag met het storyboard van je video
Genoeg organisaties kennen de waarde van video in recruitment, maar hebben niet de middelen om er zelf mee aan de slag te gaan. Waar begin je en hoe werk je jouw plan uit? De eerste stap is het uitdenken van een videostrategie waarin je nadenkt over het doel, de verantwoordelijkheden, de middelen en de planning. Vervolgens ga je aan de slag met je storyboard. Dit is als het ware de blauwdruk van je video in de vorm van een aantal geschetste dia’s. Het hoeft geen prachtige tekening te zijn, maar het moet een overzicht bevatten van de belangrijkste onderdelen van je video. Het zorgt voor houvast wanneer je je video gaat opnemen. Je hebt dan namelijk al goed over de scenes nagedacht.
- Onderdelen van een storyboard:hoeveel scenes je gaat filmen;
- de mensen die in de scene zitten;
- de locatie waar de scene gefilmd wordt;
- het onderwerp dat besproken wordt;
- en eventuele attributen die gebruikt zullen worden.
Hoe maak je jouw storyboard?
Een recruitment video hoeft niet veel te kosten of veel tijd in beslag te nemen. Hoe beter je het voorbereid zie je direct terug in het resultaat van de video. Het maken van een storyboard is misschien wel de belangrijkste voorbereiding die je kunt doen. Volg daarvoor deze 5 stappen.
- Creëer een script. Het script omvat het onderwerp van de video, het verhaal dat je daaromheen wilt vertellen en de doelgroep voor wie je jouw video maakt.
- Bepaal en label de scenes. Voordat je gaat beginnen met schetsen bedenk je welke verschillende scenes je in je video wilt hebben. Denk aan persoonlijke introductie, rondleiding op de werkvloer, collega van IT aan het woord, rondleiding op de werkvloer, collega van HR aan het woord, beelden van feest, founder afsluiting.
- Maak de schetsen. Je schetsen hoeven geen kunstwerken te zijn, als het maar begrijpelijk is wat er in de scenes gebeurt. Besteed in je schets ook aandacht aan details. Waar wordt de scene gefilmd? Wie worden er gefilmd? Wat dragen ze (casual, zakelijk, etc.)?
- Voeg dialogen en annotaties toe. Breng je schets wat meer tot leven en voeg spraakwolken met steekwoorden toe. Teken ook de attributen (zoals een computerscherm) die gebruikt zullen worden.
- Maak notities bij je schetsen. Geef aan wat je nodig hebt om de scenes te filmen. Denk aan de mensen die je nodig hebt, locatie waar je het wil filmen of muziek die je aan je video wilt toevoegen.
Zo kan een storyboard er ongeveer uitzien:
Ready, set, action!
Zodra je storyboard is uitgewerkt ben je klaar om te gaan filmen. Heb je niet het budget voor een professionele filmcamera en geluidopstelling? Geen zorgen, tegenwoordig kun je hele goede video’s maken met een mobiele telefoon! Los van de keuze van apparatuur zijn er wel een aantal andere onderdelen waar je op moet letten:
- Compositie. Waar wil je de aandacht van de kijker naar trekken? Film je van onderaf, bovenaf of van voor? Mix je de verschillende composities per scene? Om je video niet saai te maken is het belangrijk om met je compositie te variëren.
- Licht. Het is belangrijk dat er genoeg licht is in de ruimte waar je filmt. Het beste licht is daglicht, maar binnen heb je vaak ook te maken met lampen. Zorg als je binnen filmt ervoor dat het licht dat van de lampen afkomt wel goed overkomt op beeld. Als je kan kiezen, kies dan voor daglicht.
- Geluid. Harde omgevingsgeluiden wil je het liefst voorkomen. Kies daarom bij voorkeur altijd voor stille ruimtes. Lukt dit niet, dan zul je tijdens het editen van de video het geluid moeten wegfilteren. Het nadeel van een mobiele telefoon is dat je het geluid niet los kan opnemen van je toestel. Hoe dichter de microfoon bij de geluidsbron, hoe beter het geluid.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Our work