Blogs

Digital Experience

8 min read
2023-06-05

Wat is een candidate journey eigenlijk?

SendToDeliver wat is een Candidate journey?

Stel je voor: je bent op zoek naar een nieuwe baan en je komt een vacature tegen die perfect past bij jouw vaardigheden en ambities. Je besluit te solliciteren, maar wat gebeurt er daarna? Hoe verloopt het proces van de eerste kennismaking met een organisatie tot aan het moment dat je daadwerkelijk aan de slag gaat? Dit proces wordt de 'candidate journey' genoemd. In deze blog nemen we je mee langs alle stappen van deze journey, zodat je precies weet wat je kunt verwachten en hoe je hierop kunt inspelen.

De 4 fases van een candidate journey

De candidate journey bestaat uit verschillende fases: de voorbereidings- en wervingsfase, waarin jij als sollicitant op zoek gaat naar passende vacatures en bedrijven; de selectiefase, waarin werkgevers bepalen of jij geschikt bent voor de functie; en ten slotte de onboarding fase, waarin je wordt klaargestoomd om succesvol aan het werk te gaan binnen jouw nieuwe organisatie. Elke fase kent zijn eigen uitdagingen en mogelijkheden – lees verder om te ontdekken hoe jij in elke stap van deze reis optimaal presteert!

1. Voorbereidings- en wervingsfase

In de voorbereidings- en wervingsfase draait het allemaal om het aantrekken van potentiële kandidaten en hen enthousiast maken over het bedrijf. Dit is waar de wervingsstrategieën, interviewtechnieken, vacaturepromotie en doelgroepanalyse worden ingezet om talent te vinden dat past binnen een organisatie. Employer branding speelt hierbij een cruciale rol: zorg ervoor dat er een helder beeld geschetst wordt van wat het bedrijf uniek maakt.

Een sterke aanwezigheid op verschillende kanalen helpt om zichtbaar te zijn voor de juiste doelgroep, denk hierbij aan carrière events, sociale media, Glassdoor en relevante vacatureplatformen. Door actief betrokken te zijn bij deze kanalen kun je niet alleen potentiële kandidaten bereiken, maar ook interacties aangaan met hen. Een chatfunctie op uw website of social media platform kan daarbij helpen: zo kunnen geïnteresseerden laagdrempelig vragen stellen over het werken bij de organisatie.


Zorg er daarnaast voor dat de vacatureteksten die je publiceert goed geschreven zijn en echt weergeven waarvoor de organisatie staat. Een duidelijke en aantrekkelijke vacaturetekst trekt immers meer geïnteresseerde kandidaten aan dan een algemene of onduidelijke tekst.

Pro tip: Neem contact met onze expert Felice Smit voor een top vacature.

Houd hierbij rekening met de toon van de tekst: spreek de lezer persoonlijk aan en gebruik een vriendelijke stijl om het gesprek met uw potentiële kandidaat te starten. Zo zorg je ervoor dat de voorbereidings- en wervingsfase van de candidate journey een positieve impact heeft op het aantrekken van nieuw talent.


2. Selectie fase

Tijdens de selectiefase is het van belang om een positieve ervaring voor kandidaten te creëren door het sollicitatieproces soepel, transparant en boeiend te maken, zodat ze zich gewaardeerd en verbonden voelen met de organisatie, zelfs als ze niet voor de functie worden gekozen. Dit kan worden bereikt door het opstellen van:

  • duidelijke evaluatiecriteria,
  • het verfijnen van functiebeschrijvingen,
  • het verbeteren van interviewtechnieken,
  • het optimaliseren van referentiechecks en het bevorderen van diversiteit.

Door op deze aspecten te focussen, trek je niet alleen toptalent aan, maar tover je mensen om tot ambassadeurs!

Selectiefase stappenplan

Door de onderstaande stappen te zetten, leg je een sterke basis voor het ontwikkelen van betekenisvolle verbindingen met sollicitanten gedurende hun hele candidate journey - ongeacht of ze uiteindelijk deel uitmaken van je team.

Stap 1: Om een eerlijke en accurate beoordeling van alle sollicitanten te garanderen, begin je met het vaststellen van uitgebreide evaluatiecriteria die de essentiële vaardigheden en kwalificaties benadrukken die vereist zijn voor de functie. Dit helpt het selectieproces te stroomlijnen en bias te minimaliseren.

Stap 2: Verfijn vervolgens de functiebeschrijvingen om de verantwoordelijkheden en verwachtingen van elke positie nauwkeurig weer te geven. Dit stelt kandidaten in staat om beter te begrijpen wat er van hen wordt verwacht en weloverwogen beslissingen te nemen over of ze geschikt zijn voor de functie of niet.

Stap 3: Investeer daarnaast in het verbeteren van de interviewtechnieken door middel van training of coaching sessies; hierdoor kun je effectiever met kandidaten communiceren tijdens interviews en waardevolle inzichten verzamelen over hun potentieel bij jouw organisatie.

Stap 4: Een ander belangrijk aspect van het creëren van een succesvolle candidate journey is het optimaliseren van referentiechecks - neem de tijd om een efficiënt systeem te ontwikkelen dat het contact opnemen met vorige werkgevers of collega's omvat die waardevolle informatie kunnen verstrekken over de werkgeschiedenis en prestaties van kandidaten.

Stap 5: Moedig diversiteit aan binnen uw sollicitatieproces door actief op zoek te gaan naar individuen met verschillende achtergronden, ervaringen en perspectieven; dit bevordert innovatie binnen het bedrijf en toont inclusiviteit aan potentiële werknemers.


3. Onboarding fase

Het is geen toeval dat een goed uitgevoerde onboarding fase een wereld van verschil kan maken bij het zorgen dat een nieuwe werknemer zich welkom voelt, gesteund wordt en graag bijdraagt aan het succes van jouw organisatie. Een memorabele ervaring tijdens het onboardingsproces, zal niet alleen helpen om de nieuwe werknemer zich te laten settelen in zijn/haar rol, maar ook de basis leggen voor een vruchtbare lange termijn relatie met het bedrijf. Om dit te bereiken, overweeg om mentorprogramma's, inwerkplannen, cultuur integratie en duidelijke rolverwachtingen op te nemen in jouw onboarding proces.

Mentorprogramma's zijn een uitstekende manier om nieuwe werknemers te voorzien van begeleiding en ondersteuning van ervaren collega's die hen kunnen helpen om hun rollen en verantwoordelijkheden te volgen. Inwerkplannen bieden gestructureerde trainingsplannen op maat gemaakt voor de behoeften en vaardigheden van elk individu, terwijl groei binnen de organisatie wordt gestimuleerd. Daarnaast helpt het focussen op cultuur integratie nieuwkomers om jouw bedrijfscultuur te begrijpen en omarmen, waardoor ze zich meer verbonden en betrokken voelen bij hun werkomgeving. Door vanaf dag één duidelijke rolverwachtingen te stellen, zorg je ervoor dat beide partijen weten wat er van hen verwacht wordt in de toekomst.

Een succesvolle onboarding fase eindigt niet na de eerste week of zelfs maanden; het moet een doorlopend proces zijn dat is ontworpen om nieuwe werknemers te versterken gedurende hun eerste maanden bij jouw bedrijf. Regelmatige check-ins gedurende deze tijd zijn essentieel om eventuele zorgen of moeilijkheden die ze kunnen tegenkomen bij het aanpassen aan hun rollen en integreren in de teamdynamiek aan te pakken. Door tijd en moeite te investeren in het creëren van een uitgebreide onboarding ervaring op maat gemaakt voor de unieke behoeften van elk individu, stel je zowel jezelf als jouw werknemers op voor succes op de lange termijn.

Samenvatting

In de wereld van werving en selectie is de candidate journey een spannend avontuur, vol met uitdagingen en mogelijkheden. Het is belangrijk om in elke fase zorgvuldig te handelen, zodat potentiële werknemers zich gewaardeerd en betrokken voelen.

Onthoud dus, een succesvolle candidate journey begint bij een sterke voorbereidings- en wervingsfase, gevolgd door een grondige selectiefase en eindigt met een soepele onboarding fase. Zo haal je het beste uit je werving- en selectieproces!

Wil jij op een nieuwe manier jouw doelgroep inspireren?