Blogs

Strategy

15 min read
2021-07-13

De 4 grootste afknappers voor topkandidaten (en zo hou je ze toch vast)

90% van de recruiters zegt dat de banenmarkt candidate-driven is. Wij kiezen het talent niet meer, talent kiest ons. Helaas komt jouw bedrijf in die strijd om toptalent niet altijd als winnaar uit de bus. Wat zijn de belangrijkste redenen waarom kandidaten na hun sollicitatie afhaken en toch niet voor jouw bedrijf kiezen en hoe los je dit op?

Afhaken?

Je hebt een mooie vacature klaarstaan en de geïnteresseerde kandidaten druppelen binnen. Goed nieuws! Je hebt de kandidaten op zo’n manier weten aan te spreken dat ze zichzelf bij jouw bedrijf wel in dienst zien zitten. Maar niet te vroeg juichen, want ook na een sollicitatie kunnen kandidaten afhaken. En wat als er bij die groep afhakers het toptalent zit waar je nou juist naar op zoek bent? Zonde! Hoog tijd om erachter te komen waarom kandidaten afhaken en wat je kunt doen om ze in jouw proces te houden.

1. De kandidaat voelt niet genoeg binding met de organisatie

Onderzoek wijst uit dat 65% van de kandidaten zich het meest verbonden voelt met bedrijven wiens missie en visie past bij de waarden waar zij in geloven. Bij meer dan 60% hebben ook de mensen die ze tijdens het selectieproces ontmoeten impact op de connectie die ze voelen met een bedrijf. De mate van verbinding die er is tussen kandidaat en organisatie heeft invloed op de keuze om met een potentiële werkgever in zee te gaan. Hou kun je die band versterken?

Oplossing: Employer branding

Employer branding is een strategie die bedrijven inzetten om een authentiek en onderscheidend verhaal naar buiten uit te dragen, met als doel de binding met (potentiële) medewerkers te versterken voor het aantrekken en behouden van toptalent. Een paar voordelen op een rij:

 • Versterken van reputatie
 • Betrokkenheid stimuleren van werknemers
 • Opvallen tussen je concurrentie
 • Van je werknemers je beste ambassadeurs maken
 • Missie en kernwaarden uitdagen bouwt vertrouwen op
💡Wist je dat er totaal 10 tactieken zijn die je helpen om jouw recruitmentproces naar een hoger niveau te tillen? Download ze via onderstaande button!
DOWNLOAD RECRUITMENT TACTIEKEN

2. De kandidaat vindt het sollicitatie- en selectieproces te onpersoonlijk en langdradig

Careerbuilder vroeg zowel kandidaten als HR professionals wat volgens hen de candidate experience het meest beïnvloedt. Interessant genoeg denken ze daar heel anders over. Waar HR-professionals (58%) zeggen dat een simpele sollicitatieprocedure het meest bijdraagt aan een positieve ervaring, vinden kandidaten vooral (61%) dat werkgevers die snel reageren tijdens het selectieproces de candidate experience positief beïnvloedt. Maar ook de manier hoe werkgevers met kandidaten communiceren heeft invloed op de ervaring die een kandidaat gedurende het sollicitatieproces heeft. Persoonlijke communicatie is cruciaal om de verbinding met kandidaten te leggen, zeker als je weet dat 67% van de kandidaten een persoonlijk telefoontje verwacht van een recruiter. Hoe kun je hier het beste op inspelen?

Oplossing: Candidate Relationship Management

Candidate Relationship Management is een methode die recruiters in kunnen zetten om de candidate experience te definiëren en positief te stimuleren. Recruiters kunnen CRM-software over de gehele candidate journey inzetten. Een paar voordelen op een rij:

 • Verbeteren van relatie met de kandidaat
 • Versoepelen en automatiseren van recruitment werkzaamheden
 • Sollicitatie-en selectieproces persoonlijker maken
 • Een aanvulling op en versterking van je ATS

3. De kandidaat weet niet goed waar hij of zij aan toe is

Laten weten dat je ‘binnenkort contact opneemt’ maar niet duidelijk aangeven wanneer en wie contact opneemt, kan frustrerend voor kandidaten zijn. Een onduidelijke selectietijdlijn geeft ruimte voor onzekerheid en meer ruimte aan andere (potentiële) werkgevers om het talent dat jij op het oog hebt weg te kunnen kapen. Hoe kun je hierop inspelen?

Oplossing: Transparantie

Recruitment draait onder andere op vertrouwen en geloofwaardigheid. Om talent aan te trekken en vast te houden kun je het beste zo transparant mogelijk zijn tijdens het sollicitatieproces van de kandidaat. Stel verwachtingen aan beide kanten vast, denk daarbij ook aan transparantie over salaris en feedback. Een paar voordelen op een rij:

 • Verhoogde kans op een succesvolle plaatsing doordat kandidaten de informatie hebben om succesvol te zijn in hun werk
 • Versterkt vertrouwen
 • Helpt relaties op te bouwen met kandidaten
 • Biedt de kandidaat duidelijkheid

4. De kandidaat ziet zichzelf toch niet in de functie passen

Onvolledige of onduidelijke vacatures kunnen ervoor zorgen dat een kandidaat solliciteert op een functie waar hij of zij niet met zekerheid van kan zeggen dat het een goede ‘fit’ is. De kans is dan groter dat de kandidaat toch afziet van een eventueel aanbod. Hoe kun je dit voorkomen? 

Oplossing: Referral programma

Volgens het boek Human Resource Management van Pande en Basak zorgen referral programma’s voor betere kwaliteit kandidaten. Daarnaast laat LinkedIn zien dat bedrijven hun talent pool tien keer kunnen vergroten door te het netwerk van hun medewerkers in te zetten. Bekenden kunnen een goede inschatting maken in hoeverre een (mogelijke) kandidaat past bij de organisatie en de functie. Een paar voordelen op een rij:

 • Een goede ROI in vergelijking met andere manieren van werven
 • Meer kans op hooggekwalificeerde kandidaten
 • Hogere werknemersretentie
 • Meer betrokken medewerkers
 • Lagere kosten per hire en een kortere time to hire

Meer weten?

Welke tactieken kun je inzetten om toptalent aan te trekken en vast te houden? Het is cruciaal om, juist nu, je kandidaten een optimale candidate experience te bieden om de War for Talent te winnen. Die tactieken hebben wij gebundeld in een whitepaper waarmee recruiters en hiring managers de candidate experience kunnen verbeteren.

💡Wist je dat er verschillende tactieken zijn die je helpen om jouw recruitmentproces naar een hoger niveau te tillen? Download ze via onderstaande button!
DOWNLOAD RECRUITMENT TIPS & TRICKS

Wil jij op een nieuwe manier jouw doelgroep inspireren?