Blogs

Brand Identity

Content Marketing

Marketing Automation

8 min read
2023-05-12

Waarom een employer brand audit nodig is

Employer brand audit SendtoDeliver 2023

In de huidige concurrerende arbeidsmarkt is het belangrijker dan ooit om als bedrijf een sterk en aantrekkelijk werkgeversmerk te hebben. Je wilt namelijk dat talentvolle professionals die voor jouw organisatie kiezen, zich betrokken voelen bij hun werk en er trots op zijn om deel uit te maken van je team.

Maar hoe weet je of jouw employer brand echt effectief is? Een employer brand audit kan je hierbij helpen. Een audit helpt je inzichtelijk te krijgen waar jij als werkgever staat en wat je kunt verbeteren om nog aantrekkelijker te worden in de ogen van (potentiële) medewerkers.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van employer branding en leggen we uit waarom zo'n audit cruciaal is voor jouw organisatie. Lees snel verder en leer concrete tips over hoe je met vrijheid en flexibiliteit potentiële werknemers naar jouw bedrijf kunt trekken én behouden!


Wat is een employer brand audit?

Wanneer mensen komen werken op hun eerste dag wil je dat ze het gevoel van opwinding en trots krijgen. Zo’n gevoel ontstaat niet vanzelf; het is een direct gevolg van de manier waarop je bedrijf zichzelf presenteert – je employer branding.

Employer branding gaat om meer dan alleen maar een logo, slogan of kleurenschema. Het vertegenwoordigt de essentie van wat het betekent om voor dat specifieke bedrijf te werken en hoe zij medewerkers aantrekken, behouden en motiveren.

De kerngedachte achter employer branding is simpel: door een sterk merk op te bouwen als werkgever, kun je getalenteerde professionals aantrekken die perfect passen binnen jouw organisatiecultuur, waarden en doelen. Een krachtig employer brand kan er ook voor zorgen dat huidige medewerkers gemotiveerd blijven en minder snel geneigd zijn naar andere kansen uit te kijken, omdat ze weten dat ze al op de beste plek zijn om hun carrière vorm te geven.

Om ervoor te zorgen dat jouw employer brand effectief blijft en met veranderende trends meegroeit, moet regelmatig worden beoordeeld of alles nog steeds up-to-date is. Een audit helpt daarbij door mogelijke zwakke punten bloot te leggen en strategische verbeteringen aan te brengen waar nodig. Niemand wil immers vastzitten in een cyclus van ineffectieve wervingsinspanningen of ontevreden medewerkers.

Doelen van employer branding

Een sterk werkgeversmerk is onmisbaar voor het aantrekken en behouden van toptalent. Het helpt ook om een bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Maar wat zijn nu precies de doelen van employer branding? Laten we eens dieper ingaan op dit onderwerp.

Ten eerste draait employer branding om het creëren van een positief beeld van de organisatie als werkgever. Dit betekent dat het zich focust op zowel interne als externe factoren, zoals werknemerstevredenheid, cultuur, waarden en arbeidsvoorwaarden. Door deze aspecten consistent uit te dragen in alle communicatie-uitingen, bouw je aan een solide reputatie waar potentiële medewerkers graag bij willen horen

Bovendien zorgt dit ervoor dat bestaande werknemers trots zijn op hun werkplek en ambassadeurs worden van uw merk. Denk hierbij aan werknemers die op LinkedIn een post plaatsen over dat ze bij jouw aan het werk gaan!

Daarnaast speelt employer branding een cruciale rol bij het verlagen van personeelsverloop en wervingskosten. Een sterke identiteit helpt namelijk niet alleen om talentvolle professionals aan te trekken, maar ook om hen langdurig aan de organisatie te binden.

Wanneer ze zich verbonden voelen met de visie, missie en waarden, is de kans groter dat ze blijven én gemotiveerd zijn om samen mooie resultaten neer te zetten. Zo bespaar je tijd en geld op lange termijn door minder vaak nieuwe mensen aan te hoeven nemen of dure vacatures uit te schrijven.


Stappen van employer branding strategie

Nu we de doelen van employer branding hebben besproken, is het tijd om dieper in te gaan op waarom een audit hiervan noodzakelijk is. Een sterk merk als werkgever heeft tenslotte niet alleen invloed op het aantrekken van talent, maar ook op het behouden en motiveren ervan.

Hier komt de employer brand audit om de hoek kijken: deze helpt je om inzicht te krijgen in hoe jouw organisatie intern én extern wordt gezien door potentiële en huidige medewerkers.

Een goed uitgevoerde audit biedt waardevolle informatie over wat er binnen je bedrijf leeft en welke verbeterpunten er zijn voor je employer branding strategie. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat werknemers meer vrijheid wensen op het gebied van flexibele werktijden of dat ze graag meer betrokken willen worden bij belangrijke beslissingen.

Door hierop in te spelen met gerichte acties versterk je niet alleen de band met je personeel, maar zorg je er ook voor dat zij ambassadeurs worden van jouw organisatie - iets wat onmisbaar is bij het aantrekken van nieuw talent.

Daarbij kunnen audits helpen bij het identificeren van knelpunten die mogelijk negatieve effecten hebben op retentie- en wervingsinspanningen. Denk aan verouderde processen of systemen die frustratie veroorzaken onder medewerkers, of een gebrekkige communicatie omtrent carrièremogelijkheden waardoor mensen zich belemmerd voelen in hun groeiambities.

Het herkennen en aanpakken van deze zaken is een belangrijk onderdeel van het opbouwen en onderhouden van een sterk employer brand.

Elementen van Employer Branding

Het creëren van een sterk werkgeversmerk is belangrijk om kandidaten aan te trekken die passen bij de waarden en cultuur van jouw bedrijf. Er zijn verschillende elementen die we in overweging moet nemen bij het ontwikkelen van een employer brand strategie.

Laten we ons richten op drie belangrijke aspecten:

  1. Authentiek verhaal,
  2. Betrokkenheid van werknemers,
  3. Zichtbaarheid,

Een authentiek verhaal vormt de basis voor een succesvol werkgeversmerk. Het gaat erom dat je als bedrijf eerlijk bent over wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Dit helpt niet alleen om realistische verwachtingen te scheppen bij potentiële werknemers, maar ook om bestaande werknemers trots te maken op hun plek binnen het bedrijf. Denk hierbij aan de missie, visie en kernwaarden die de identiteit en cultuur van jouw organisatie bepalen.

Betrokkenheid van werknemers speelt ook een centrale rol in het versterken van de employer brand. Tevreden medewerkers zijn namelijk vaak ambassadeurs voor hun eigen organisaties. Zorg ervoor dat zij zich gewaardeerd voelen door regelmatig feedback te geven, successen te vieren en groeimogelijkheden aan te bieden. Bovendien kan hun enthousiasme anderen aantrekken die streven naar vrijheid op professioneel gebied.

Tot slot mag zichtbaarheid niet worden onderschat; laat zien wat jouw bedrijf onderscheidend maakt en deel dit op verschillende kanalen, zoals sociale media, vacaturesites of evenementen. Zo bereik je een breed publiek en vergroot je de kans dat jouw droom kandidaten zich aangesproken voelen om bij jou te solliciteren.


Waarom een employer brand audit nodig is

Bij Loyall beschouwen we een employer brand audit als een essentieel hulpmiddel dat laat zien hoe jouw bedrijf op de arbeidsmarkt ligt. Het helpt ons om je in de juiste richting te sturen en aantrekkelijk te zijn voor toptalenten. Een sterke werkgeversidentiteit is tenslotte nodig om talentvolle professionals aan te trekken, te behouden en te motiveren, wat vervolgens leidt vervolgens tot een succes voor jouw bedrijf op de arbeidsmarkt.

Om dit doel te bereiken, moet je weten waar je staat ten opzichte van jouw concurrenten en hoe je jezelf kunt onderscheiden. Een employer brand audit stelt je in staat om een diepgaand begrip te krijgen van hoe jouw merk wordt ervaren door zowel interne als externe belanghebbenden. Dit betekent dat je niet alleen de perceptie van huidige werknemers analyseert, maar ook potentiële kandidaten onderzoekt en hun feedback verzamelt over wat zij associëren met jouw bedrijfscultuur.

Deze informatie kan worden gebruikt om gerichte strategieën te ontwikkelen die positieve verandering teweegbrengen en leiden tot een authentiek, aantrekkelijk werkgeversimago dat past bij de waarden en ambities van jouw bedrijf of organisatie. Denk eraan: er is altijd ruimte voor verbetering! Een employer brand audit biedt concrete inzichten om best practices te identificeren, knelpunten aan te pakken en kansen voor groei bloot te leggen.

Door voortdurend deze evaluaties uit te voeren blijf je up-to-date met trends binnen de branche én heb je meer controle over het beeld dat anderen hebben over jouw bedrijf. De vrijheid om de employer brand te vormen en in eigen handen te nemen is een belangrijk aspect van succes. Ga dus aan de slag met het analyseren, verbeteren en uitbreiden van jouw employer brand en ervaar hoe je kan schitteren als een sterke speler op de arbeidsmarkt!


Conclusie

Het is begrijpelijk dat sommigen misschien denken dat een employer brand audit tijdrovend en kostbaar kan zijn. Maar, zonder zo'n audit loop je het risico om niet op de hoogte te zijn van eventuele problemen of zwakke punten in de huidige strategieën. Dit zal op lange termijn meer schade aanrichten dan de investering die nodig is voor een grondige evaluatie.

Dus ik stel voor: Laten we samenwerken om ervoor te zorgen dat jouw Employer brand sterk en effectief blijft door middel van regelmatige audits en bijsturing waar nodig. Op deze manier kun je erop vertrouwen dat je organisatie altijd aantrekkelijk blijft voor getalenteerde medewerkers, zodat je constant succes boekt in de concurrerende markt van vandaag.

Plan een meeting in!

Wil jij op een nieuwe manier jouw doelgroep inspireren?