Blogs

Social Media Management

Content Marketing

5 min read
2023-07-03

Waar moet een goede content kalender aan voldoen?

SendtoDeliver Content Kalender

Een goede contentkalender is een onmisbaar instrument voor elke content strateeg en marketeer die wilt zorgen voor een gestructureerde en doelgerichte content planning. Met een contentkalender houd je overzicht over de content die je gaat publiceren en zorg je ervoor dat deze content aansluit bij de behoeften van je doelgroep en je marketingdoelstellingen. Maar waar moet een goede contentkalender eigenlijk aan voldoen? In deze blog vind je enkele belangrijke criteria.

Content kalender vereisten

We zullen ingaan op waar een goede contentkalender nu echt aan moet voldoen. Lees je deze blog en denk je bij jezelf, ‘waarvoor kan ik eigenlijk een contentkalender gebruiken?’. Lees dan deze blog over content kalenders waarin we uitleggen wat de kracht van een content kalender is en hoe je begint met het maken van een contentkalender.

Gedetailleerd en gestructureerd

Een goede contentkalender is gedetailleerd en gestructureerd. Dit betekent dat je niet alleen de onderwerpen en formats van je content vastlegt, maar ook de specifieke data en tijdstippen waarop je deze data gaat publiceren. Het is aan te raden om een duidelijk overzicht te maken van alle geplande content, inclusief bijbehorende metadata zoals titels, tags, beschrijvingen en links.

Flexibel en aanpasbaar

Een goede contentkalender is flexibel en aanpasbaar. Het is namelijk onvermijdelijk dat er soms wijzigingen moeten worden aangebracht in de planning. Een voorbeeld hiervan zijn onverwachte ontwikkelingen in de markt of een technisch probleem dat zich voordoet. Zorg daarom dat je de mogelijkheid hebt om je contentkalender snel en gemakkelijk aan te passen.

Realistisch en haalbaar

Een goede contentkalender is realistisch en haalbaar. Het heeft geen zin om ambitieuze plannen te maken die je niet kunt waarmaken. Zorg daarom dat je rekening houdt met beschikbare middelen en capaciteit binnen de organisatie en dat je een realistische inschatting maakt van de tijd en moeite die het kost om bepaalde content te produceren.


Meetbaar en analyseerbaar

Een goede contentkalender is meet- en analyseerbaar. Dit betekent dat je vooraf duidelijke meetcriteria vaststelt en dat je achteraf de resultaten van je content kunt analyseren. Door het meten van het bereik, betrokkenheid en de conversie kun je beoordelen hoe je content scoort ten opzichte van andere content en/of content van anderen.


Relevantie voor de doelgroep

Een goede contentkalender is gemaakt met het begrip op de behoeften en interesses van de doelgroep. Je moet weten welke onderwerpen relevant zij voor hen en welke formats en kanalen ze het meeste waarderen. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat je content bijdraagt aan het oplossen van hun problemen, het beantwoorden van hun vragen en vervullen van hun wensen.


Duidelijke doelstellingen

Een goede contentkalender is gericht op het bepalen van doelstellingen. Daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen welke doelstellingen je met je content wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld meer verkeer naar je website genereren, leads verzamelen of je marktpositie versterken? Elke doelstelling vraagt om een specifieke aanpak en meetmethode, dus zorg dat deze helder zijn vastgesteld voordat je begint met het maken van je contentkalender.


Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag met het maken van een goede contentkalender? Download dan onze gratis template voor dé perfecte contentkalender. Hiermee heb je alle benoemde punten bij de hand om een effectieve planning te maken. En wil je meer weten over het optimaal benutten van je contentkalender? Lees dan deze blog, waarin we je alles vertellen over wat je moet weten om het maximale uit je contentkalender te halen.

Wil jij op een nieuwe manier jouw doelgroep inspireren?