Blogs

Recruitment Marketing

16 min read
2022-02-28

Dit mis je als je niet aan Candidate Journey Mapping doet

Candidate Journey

We horen en lezen overal manieren om delen van de candidate journey te verbeteren. Maar hoe weet je welke interacties met de kandidaat verbetert moeten worden? En wanneer de kandidaat juist doorgaat of afhaakt tijdens de candidate journey? Hier kom je achter met Candidate Journey Mapping. Hoe lees je in deze blog.

Wat is een candidate Journey Map

Een Candidate Journey helpt je de reis die je kandidaten maken in kaart te brengen om zo de candidate experience te optimaliseren. Het geeft je beter inzicht in de mogelijke vragen, zorgen en zelfs barrières die kandidaten kunnen hebben tijdens het wervingsproces. Je gebruikt dit inzicht vervolgens om betere content te maken en in te spelen op deze vragen en behoeften. Het eindresultaat? Een betere candidate experience wat de kans vergroot dat een kandidaat voor jouw bedrijf kiest als nieuwe werkgever.

Voordat je begint met de Candidate Journey Map is het goed om eerst tijd te besteden aan het uitwerken van de candidate persona’s. Dit is handig omdat een Candidate Journey Map er anders uitziet voor een procesoperator dan voor een facility manager. Ze hebben andere pijnpunten en wensen tijdens hun candidate journey.


💡 Download hieronder onze Candidate Persona Template!

DOWNLOAD CANDIDATE PERSONA TEMPLATE

Waarom wil je starten met Candidate Journey Mapping

Simpel gezegd gaat de Journey Map over het zien van het proces door de ogen van de kandidaat. Het legt de momenten bloot waarop ze in contact komen met je bedrijf, iets waardevols leren of juist iets frustrerends zien. Wanneer haken ze af en wat zorgt ervoor dat ze realiseren dat ze zich bij jouw team willen aansluiten? Daarnaast helpt een Candidate Journey Map ook bepalen wat voor content je moet maken om de aandacht te trekken van kandidaten.

Wat levert een Candidate Journey Map jou en je team op?

  • Je teamleden op de hoogte brengen van het belang van de candidate experience en zorgen voor een gedeeld referentiekader.
  • Je ontdekt wat de behoeften, wensen, zorgen en gedragingen zijn van je kandidaten.
  • Je stelt probleemgebieden vast die mogelijk negatieve invloed hebben op het wervingsproces.
  • Je identificeert kansen om online prestaties te verbeteren.
  • Je kunt het wervingsproces herinrichten gebaseerd op de ervaring van de kandidaat.
  • Je ontdekt een tal aan nieuwe onderwerpen voor het creëren van content.

💡 Download hieronder onze Candidate Journey Map template

DOWNLOAD CANDIDATE JOURNEY MAP

Je trekt de aandacht van kandidaten met passende content

Een goede manier om te ontdekken welke content de aandacht trekt van kandidaten is door je in hen te verplaatsen. Welke mogelijke vragen kunnen ze hebben in elke fase van de candidate journey? Je beantwoordt deze vragen vervolgens om te gebruiken als onderwerpen voor je content. Daarin ga je in op eventuele zorgen die ze hebben, om die zorgen uiteindelijk weg te nemen.

Waarom je deze content moet maken? Kandidaten raken eerder betrokken bij bedrijven die content delen die inspeelt op wat hen bezighoudt dan met bedrijven die schrijven over onderwerpen die ze niet interesseren.

Zo kun je het aanpakken:

Voorbeeld 1:
Vraag
Wat voor soort carrière kan ik doorlopen bij dit bedrijf?

Soort content
Een infographic die uitlegt hoe een loopbaan eruit kan zien voor één van de functies binnen jouw organisatie. Of een blog die een loopbaan van een medewerker van jouw bedrijf uitlicht.

Voorbeeld 2:
Vraag
Wat voor soort werk ga ik doen en welke technologieën ga ik hierbij gebruiken?

Soort content
Een aantal stories op Instagram van een medewerker die je meeneemt tijdens een werkdag. Hij of zij vertelt hierin wat er wordt gedaan op een dag, hoe dit wordt gedaan en wat de uitdaging is van het werk.

Meer (gekwalificeerde) kandidaten zullen solliciteren

Tijdens elke fase van de candidate journey heb je de kans om een goede indruk achter te laten op je kandidaat. Tijdens elke touchpoint die een kandidaat heeft heb je een kans om ze positief te beïnvloeden, bijvoorbeeld met boeiende content. Het geheim voor succes is weten welke informatie kandidaten nodig hebben om de beste kandidaten van de awareness fase door te laten stromen naar een hire.

Als je kandidaten weet te voorzien van informatie waar ze naar op zoek zijn, zullen ze het gevoel hebben dat je hen volledig begrijpt. In hun eigen beslissingsproces, maar ook dat je organisatie om haar medewerkers geeft en dat een baan bij jouw bedrijf een kans is die ze moeten aangrijpen.

Je employer brand krijgt een enorme boost als je kandidaten kunt overtuigen met goede content. Ze zullen bij je bedrijf solliciteren, je gaan volgen op social media en misschien zelfs klant worden van je bedrijf.

Voorbeeld 1:
Het sollicitatieproces
Het solliciteren voor kandidaten moet gemakkelijk gaan en ze willen weten wat ervoor zorgt dat hun sollicitatie succesvol is. Hoe vergroten ze de kans dat ze worden uitgenodigd voor een gesprek?

Soort content
Schrijf een blog waarin je als recruiter vertelt wat voor vaardigheden nodig zijn voor de baan. Hoe kom je in aanmerking voor de baan? Ook kun je hier tips geven over hoe je een sterk cv opbouwt die voor jullie de aandacht trekt.

Voorbeeld 2:
Verwachtingen
Kandidaten willen voorafgaand aan een sollicitatiegesprek weten wat ze kunnen verwachten, waar het gesprek plaatsvindt en hoe ze het gesprek succesvol kunnen doorlopen.

Soort content
Schrijf een artikel of maak een video die je naar kandidaten stuurt die zijn uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hierin kun je alle details van het sollicitatiegesprek verwerken. Niet alleen hoe kandidaten zich kunnen voorbereiden, maar ook hoe het gesprek gevoerd wordt en de manier hoe ze na het gesprek op de hoogte worden gehouden.

Verbeter de candidate experience en employer branding

Natuurlijk gaat het niet alleen om content, ook al speelt dit een hele grote rol. Een Candidate Journey Map helpt bij het bepalen van de sterke en zwakke punten van je recruitmentproces, zodat je deze kunt verbeteren vanuit het oogpunt van je kandidaat. Door vanuit dit perspectief veranderingen door te voeren verbetert dit niet alleen de ervaring van de kandidaat, het versterkt ook je employer brand. Dit helpt in combinatie met relevante content betere kandidaten aan te trekken en aan te nemen op zowel korte als lange termijn.

Wat voor content past hierbij?

Voorbeeld 1:
Onderzoek werkgevers
Kandidaten doen in de consideration fase onderzoek naar mogelijke werkgevers. Hoe is het gesteld met de informatie op je Werkenbij website?

Zo verbeter je de candidate experience
Na het invullen van de Candidate Journey Map heb je ontdekt dat kandidaten altijd je Werkenbij website bezoeken om informatie over je bedrijf te verzamelen. Het is dus belangrijk om deze website te optimaliseren en aan te vullen met wat kandidaten nodig hebben om verder te gaan in de candidate journey.

Voorbeeld 2:
De start van een nieuwe baan
De eerste werkdag kan per team of functie verschillen. Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen een consistente en positieve onboarding ervaring heeft?

Zo verbeter je de candidate experience
Begin de onboarding al voordat iemand daadwerkelijk begint met werken. Maak bijvoorbeeld een mooi handboek met daarin informatie over het bedrijf, welke teams er zijn, software waarmee gewerkt gaat worden, handige video’s en leuke vrijmibo’s die georganiseerd worden. Op deze manier zorg je ervoor dat elke nieuwe medewerker met dezelfde dosis kennis start met de nieuwe baan.

Start met mapping!

Er is ontzettend veel te leren over kandidaten en over je bedrijf door een Candidate Journey Map op te zetten. Je ontdekt niet alleen op welke manier kandidaten interactie hebben met jouw bedrijf, het geeft je ook de mogelijkheid elke interactie te verbeteren. Zo maak je de candidate experience nóg beter en maak je je employer brand sterker. Het resultaat? Meer kandidaten zullen bij je solliciteren! Download onze gratis Candidate Journey Map hieronder!

💡 Download hieronder onze Candidate Journey Map template

DOWNLOAD CANDIDATE JOURNEY MAP

Wil jij op een nieuwe manier jouw doelgroep inspireren?