Blogs

Content Marketing

13 min read
2022-05-16

SEO blog tips voor meer traffic

Een SEO blog schrijven, hoe doet je dat? Wat houdt SEO in en hoe pas je het toe in blogs? In deze blog leren we je de SEO basis regels voor blogs.

Wat betekent SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit kun je ook wel zien als zoekwoorden marketing. Door zoekwoorden op de juiste manier in te zetten in blogs, word je organisch (zonder advertentiekosten) beter gevonden in Google.

Naast het slim inzetten van zoekwoorden, is het belangrijk dat de inhoud van de blogteksten voorzien zijn van echt relevante informatie. Daardoor scoor je hoog in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. In deze blog vind je SEO-tips, zodat jij dit kan toepassen bij het schrijven van jouw blogs! 

Vind relevante zoekwoorden

Voordat je begint met het schrijven van de blog, is aan te raden om onderzoek te doen naar de zoekwoorden. Wat is het onderwerp van je blog en waarom schrijf je deze blog? Deze antwoorden zijn de basis van je onderzoek! Gebruik de volgende tools om goede zoekwoorden te vinden:

Er zijn er nog veel meer, maar dit zijn de bekendste! Draai de zoekwoorden uit in Excel en orden ze op bijvoorbeeld: relevantie, concurrentiepositie of zoekvolume!

Bepaal je kern zoekwoord

Op basis van je zoekwoorden in Excel, bepaal je het kern zoekwoord. Welk zoekwoord omschrijft het beste jouw blog? Kijk uit dat je niet een te algemeen zoekwoord kiest, maar een longtail zoekwoord. Een longtail zoekwoord is een concreet zoekwoord waar minder zoekvolume op is, maar het zoekvolume die dit zoekwoord heeft, is een niche. Zie het als een SMART zoekwoord, dit levert op de lange termijn betere traffic op en een lagere bounce rate.

Zo zet je het kern zoekwoord goed in

Het is belangrijk dat de titel van de blog begint met het kern zoekwoord. De titel moet tevens de kernzin zijn van je blog. Hoe vat je de blog samen in één krachtige zin? Laat het kernwoord 4 of 5 keer terugkomen in de blog, maar overdrijf niet (laat 5 keer het maximum zijn).

Let op het aantal woorden van je SEO blog

Het aantal woorden van je blog is van belang voor je “SEO-score”. Google gaat ervanuit dat er in een korte blog niet genoeg informatie staat en in een te lange blog weinig relevante informatie. Laat met die reden je blog uit minstens 500 woorden bestaan. Het ideale aantal woorden ligt tussen de 750 en 1000 woorden. Uiteraard is dit ook context afhankelijk!

De opmaak van je blog heeft invloed op SEO blog

Wist je dat zoekmachines als Google letten op de opmaak van je blog? Geef aan wat jouw content taal technisch betekent. Is het een alinea, een titel of tussenkop? Zorg er ook voor dat de alinea’s niet te lang of te kort zijn, anders denken de zoekmachines dat deze stukken geen opmaak hebben. Zoekmachines kijken naar veel details, zoals: spelling & grammatica, zinsopbouw en paragrafen. Een tweede redacteur voor je blog is geen slecht idee!

Zo schrijf je een goede meta-tekst

Een meta-tekst is het stukje tekst wat staat onder de blog titel wanneer jouw blog organisch verschijnt in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Dit kun je aanpassen in de settings van het CMS-systeem van jouw blog. Zet in de eerste zin van de meta-tekst wat de take-a-way van je blog is. Wat zal de lezer leren als hij ervoor kiest om jouw blog te gaan lezen? Eindig de meta-tekst met een Call to Action (CTA)! Moet iemand de blog gaan lezen of heb je liever dat diegene de blog deelt? Twee zinnen voor een meta-tekst is genoeg!

Vergeet de alt-teksten niet!

Heb je al eens gehoord van alt-teksten? Dit zijn de teksten die de afbeeldingen omschrijven van jouw blog. Wanneer afbeeldingen niet goed inladen, worden deze afbeelding omschrijvingen ingeladen en dat biedt context voor de lezer. Gebruik in de naam van je afbeelding het kern zoekwoord in de alt-tekst. De alt-tekst kun je ook in het CMS van jouw blog instellen!

Baseer de URL van je blog op de titel

Een goede URL zorgt voor structuur en het geeft de lezer context. Dit is eentje die vaak over het hoofd gezien wordt. Het handigst is dat de titel van je blog het uiteinde van je URL wordt, tenzij de titel te lang is. Wanneer je een lange blogtitel hebt, dan kun je het beste een verkorte versie van de titel gebruiken.

Laatste tips voor een SEO blog

Wanneer je de tips uit deze blog hebt toegepast, staat je SEO blog als een huis! Het is handig om voor jezelf een checklist te maken op basis van deze blog en deze af te vinken voordat je de blog publiceert. Het CMS-systeem WordPress heeft een handige SEO tool genaamd YOAST. Instaleer deze plug-in en hij checkt hoe SEO-proof jouw blog is!

Wil jij op een nieuwe manier jouw doelgroep inspireren?