Blogs

Content Marketing

Social Media Management

14 min read
2021-05-12

De top 3 beste websites voor gratis stockfoto's

Net je nieuwe business gelanceerd of toe aan nieuwe beelden die je bedrijf naar een visueel hoger level tillen? Moeite om je visuele content van hoge kwaliteit te maken of het te laten passen bij de huisstijl van je bedrijf? Dan kan de oplossing liggen bij stockcontent. In deze blog lees je welke websites de kwalitatief beste en bovendien gratis stockfoto's hebben!

Belang van visuele content

Een mooie en tevens effectief bewezen manier om je bedrijf bij de doelgroep onder de aandacht te brengen is middels content. Door content in te zetten kan je in contact komen met mensen en hen inspireren, beter gevonden worden in zoekmachines en bovenal het verhaal achter jouw merk naar voren brengen. Daarbij is visuele content doeltreffender dan tekstuele content en dus echt een must! Een afbeelding zeg immers meer dan 1000 woorden omdat deze sneller wordt verwerkt en onthouden. De content die je inzet, is het liefst je eigen content mits deze van goede kwaliteit en passend bij je bedrijf is. Maar mocht je de middelen of het budget er niet voor hebben om eigen beeldmateriaal te creëren, dan kunnen stockfoto's een goed alternatief zijn!

Voordelen stock content

Maar wat zijn stockfoto's nou eigenlijk en hoe zet je deze in? Stockfoto's zijn rechtenvrije foto's (al dan niet gratis) die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld creatief of commercieel gebruik. De fotografen hebben namelijk toestemming gegeven dat hun werk gebruikt en hergebruikt mag worden voor verschillende doeleinden. Bij betaalde stockfoto's betaal je ook voor het recht om de foto te gebruiken voor jouw doeleinden. Tegenwoordig is het aanbod van stockfoto's supergroot en zijn er vele websites waar je stockbeelden kan vinden. Echter zijn deze foto's niet altijd van goede kwaliteit of zitten er verborgen addertjes onder het gras wat betreft kosten en rechten. Lees dan ook snel verder om onze aanbevolen websites te ontdekken die de kwalitatief beste, rechtenvrije en gratis stockfoto's aanbieden!

Unsplash

Op zoek naar stockfoto's met een moderne, frisse en authentieke uitstraling? Dan zit je bij Unsplash goed! Unsplash biedt namelijk meer dan 3 miljoen gratis high-resolution foto's gemaakt door meer dan 250.000 aangesloten creatives.

Aanbod genoeg dus, maar in zo'n grote beeldbank kan het lastig zijn om precies dat beeld te zoeken wat aansluit op je wensen. Unsplash heeft het daarom makkelijker voor je gemaakt door categorieën aan te bieden waar dezelfde relevante foto's bij elkaar staan. Bijvoorbeeld ‘Interiors’, ‘Nature’ en ‘People’. Daarnaast is het ook gewoon mogelijk om in de zoekbalk je specifieke zoekwens te typen. De zoekresultaten kun je vervolgens nog sorteren op kleur en formaat.

Nog steeds niet de perfecte foto gevonden? Onder elke foto die je selecteert zijn ‘related tags’ en ‘related photos’ te vinden waar dus soortgelijke foto's worden aangeboden. Unsplash biedt ook nog de mogelijk om een gratis account aan te maken waardoor het mogelijk is om foto's op te slaan en deze bij elkaar te voegen in een zogenaamde collectie. Handig voor als je bijvoorbeeld een moodboard wilt maken.

Maar hoe zit het met de rechten van de foto's op Unsplash? De kans dat je een claim aan je broek hebt hangen is heel klein bij Unsplash. Ze gebruiken namelijk hun eigen aangepaste licentie die voor iedere foto geldt en het mogelijk maakt deze gratis te downloaden en te gebruiken.

Alle licentieregels op een rijtje:

✅Alle foto's mogen gratis worden gedownload en gebruikt.

✅ Foto's mogen gebruikt worden voor commerciële en niet-commerciële doeleinden.

✅ Geen toestemming nodig om de foto te gebruiken, hoewel vermelding van de maker wordt gewaardeerd.

🚫 Foto's mogen niet worden verkocht zonder significante aanpassingen.

🚫 Foto's van Unsplash verzamelen om een vergelijkbare of concurrerende dienst aan te bieden.

Pexels

Ook Pexels is een fijne, overzichtelijke website met kwalitatief hoge stockfoto's die veel overeenkomsten heeft met Unsplash. Ze hebben een onwijs grote beeldbank met naast zelf geüpload werk van fotografen, ook foto's van vergelijkbare gratis websites die door gebruikers worden ingezonden. Daarnaast bieden ze zelfs korte stockvideo's aan.

Om het beeld te vinden waar je naar op zoek bent, kun je makkelijk gebruik maken van de zoekbalk. Je zoekresultaten kun je makkelijk filteren op kleur en formaat. Ook hier worden onder elke foto die je selecteert soortgelijke tags en foto's getoond. De perfecte foto gevonden? Je kunt bij het downloaden aangeven in welk formaat je deze wilt hebben en zelfs specifiek aanpassen naar jouw wens. Ook biedt Pexels de mogelijk om een gratis account aan te maken waardoor je foto's kan liken en samenvoegen in een collectie en je favoriete fotografen kan volgen. Pexels biedt zelfs een app aan waar je alle stockfoto's binnen handbereik hebt.

De rechten op foto's van Pexels zijn vergelijkbaar met die van Unsplash. Ook pexels gebruikt zijn eigen aangepaste licentie die het mogelijk maakt om alle foto's gratis te gebruiken.

Alle licentieregels op een rijtje:

✅ Alle foto's en video's mogen gratis worden gedownload en gebruikt.

✅ Vermelding van de fotograaf of Pexels is niet verplicht, maar wordt wel altijd gewaardeerd. 

✅ De foto's en video's mogen aangepast worden.

🚫 Identificeerbare mensen mogen niet worden weergegeven op een beledigende of negatieve manier. 

🚫 Het is niet toegestaan om foto's en video's te verkopen zonder deze eerst aan te passen. Breng wijzigingen aan als je deze bijvoorbeeld als poster, print of op een fysiek product wilt verkopen.

🚫 Impliceer geen aanbevelingen van jouw product door de mensen of merken op het beeldmateriaal. 

🚫 Verkoop of verspreid de foto's en video's niet op andere stock- of wallpaper-platforms.

Pixabay

Voor originele en verrassende stockfoto's zit je bij Pixabay goed. Naast stockfoto's bieden zij zelfs illustraties, vectorafbeeldingen, video's, muziek en geluidseffecten aan. Hun beeldbank bevat meer dan 1 miljoen foto's en wordt steeds verder aangevuld door het groeiende aantal fotografen en creatives die zich aansluiten bij Pixabay.

De zoekfunctie van Pixabay is erg uitgebreid door de vele filteropties bij de zoekresultaten. Deze zijn namelijk te filteren op afdrukstand, categorieën, afmetingen en kleur. Daarnaast is het zelfs mogelijk om afbeeldingen met een transparante achtergrond te vinden. Handig voor als je de foto bijvoorbeeld op een gekleurde achtergrond wilt plaatsen. Mocht je nog specifieker willen zoeken en echt op zoek zijn naar een bepaalde kwaliteit, dan kun je zelfs filteren op de camera waar de foto mee gemaakt is.

Verder is het ook op Pixabay mogelijk om een gratis account aan te maken om foto's te liken, te categoriseren en je favoriete fotografen te volgen.

Qua licenties en rechten is Pixabay tevens vergelijkbaar met Unsplash en Pexels. Ook zij hebben een eigen licentie waardoor al het stockmateriaal gratis kan worden gedownload en gebruikt voor verschillende doeleinden. Om extra veiligheid te waarborgen zijn er medewerkers die inzendingen niet alleen op kwaliteit, maar ook op legaliteit beoordelen.

Alle licentieregels op een rijtje:

✅ Alle content op Pixabay mag gratis gebruikt worden voor commerciële en niet-commerciële doeleinden, behalve in de situaties die vermeld staan onder ‘niet toegestaan’. 

✅ Vermelding van de maker of Pixabay is niet verplicht, maar wordt wel altijd gewaardeerd door de community. 

✅ Je mag wijzingen aanbrengen aan de content van Pixabay.

🚫 Verkoop of gebruik geen content van Pixabay op andere stock- of wallpaper-platforms.

🚫 Het is niet toegestaan om foto's en video's te verkopen zonder deze eerst aan te passen. Breng wijzigingen aan als je deze bijvoorbeeld als poster, print of op een fysiek product wilt verkopen.

🚫 Identificeerbare mensen mogen niet worden weergegeven op een beledigende of negatieve manier.

🚫 Gebruik geen afbeeldingen met herkenbare merken om een misleidende associatie over een product of dienst te creëren.

Begin met creëren

Dit waren onze top 3 aanbevolen websites voor kwalitatieve en gratis stockfoto's. Succes bij het vinden van de mooiste stockbeelden om jouw online presence naar een hoger level te tillen! Kom je er niet uit of hulp nodig bij het creëren van (visuele) content? Neem contact met ons op via onderstaande button!

NEEM CONTACT MET ONS OP

Wil jij op een nieuwe manier jouw doelgroep inspireren?