Werven van jeugdzorgwerkers

Instroom van kandidaten was er wel, maar in de praktijk bleken veel kandidaten (te) onervaren voor de functie. Er was geen duidelijke strategie voor de arbeidsmarktcommunicatie en systemen zoals het applicant tracking system (ATS) waren niet ingericht. Hoe zorgt Schakenbosch voor voldoende aanwas van geschikte kandidaten en hoe krijgt de organisatie grip op het werving- en selectieproces?

Business case Schakenbosch 1 Schakenbosch Jeugdzorg

Hoe neem je stabiel 3 nieuwe jeugdzorgwerkers aan per maand?

Schakenbosch is een gesloten behandelcentrum voor jongeren met (ernstige) psychiatrische en/of gedragsproblematiek. Jeugdzorgwerkers begeleiden de jongeren en helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Een belangrijke taak!
Reactiesnelheid, bereik van communicatiekanalen en merk-imago zijn steeds belangrijke factoren voor het succesvol aantrekken van talent.

Dus, hoe pakten we dit aan? 

Proces in stappen.

1
Doelen in kaart brengen
2
Systeeminrichting en lancering 'werkenbij' website
3
Grootschalige online wervingscampagne
4
Bouwen online wervingscampagne
5
Constante optimalisatie campagne

1

Doelen in kaart brengen

Met behulp van de projectleder werving en selectie (Ferdinand Vroon) zijn er een aantal doelstellingen op het gebied van recruitment
in kaart gebracht aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat is het doel?
  • Hoeveel instroom is gewenst?
  • Welke systemen zijn er of moeten er worden aangeschaft?
  • Hoeveel budget is er?
  • Wie zijn allemaal bij het project betrokken?

Dit is belangrijke informatie om te verzamelen bij het starten van een online wervingscampagne.

2

Systeeminrichting en lancering ‘werkenbij’ website

Alvorens er gestart kon worden met de online werving van kandidaten was het belangrijk dat het applicant tracking system (ATS) goed was ingericht en er een ‘werkenbijsite’ was gelanceerd. Dit alles werd gecoördineerd door de projectleider: Ferdinand Vroon. Om te zorgen dat er op korte termijn instroom van kandidaten werd gegenereerd is er gebruik gemaakt van een aantal jobboards.

3

Opzet grootschalige wervingscampagne op social media

Hierbij staat de doelgroep (kandidaten) centraal. Zo zijn er samen met leidinggevenden binnen de organisatie persona’s opgesteld. Wat triggert de doelgroep om te solliciteren? Waar bevindt deze doelgroep zich? Welke theorieën hebben we daarvoor? Het opstellen van een goede wervingscampagne vraagt om een zeer goede samenwerking tussen de organisatie (recruitment) en de marketeer. Als kandidaten te laat of een verkeerde follow-up krijgen, zijn we de kandidaat kwijt.

4

Bouwen en optimaliseren van de campagne

We bouwen de campagnes in de juiste kanalen. Ook zetten we de bijbehorende A/B-tests (op basis van de uitgedachte theorieën) in door middel van het voorbereidde plan.

5

Analyse en constante optimalisatie van de campagne

Het succes van een goede online campagne valt of staat met cosntante monitoring, bijsturing en analyse van resultanten. Op basis van de bevindingen sturen we het plan bij en de recruiters aan. Zo gaan de kosten omlaag en wordt de kwaliteit van kandidaten steeds beter.

Hoe belangrijk is de samenwerking met de recruiters en organisatie?

Het is belangrijk om een duidelijk proces neer te zetten met de recruiters en de organisatie. Zo weten alle stakeholders waar zij aan toe zijn.

Wanneer een kandidaat zijn gegevens achterlaat, verwacht diegene dat er snel contact wordt opgenomen. Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat de kandidaat voor een andere werkgever kiest. Schakenbosch pakt dit snel en goed op!

Het is ook belangrijk dat bevindingen uit de gesprekken van de recruiters met de kandidaten en resultaten uit de campagnes worden opgepakt. Zo worden er optimale campagnes gecreëerd met het beste resultaat!

Resultaten online wervingcampagne

Zie hier het overzicht van de werving van jeugdzorgwerkers voor Schakenbosch:

Overzicht doelen:

3

Aan te nemen jeugdzorgwerkers per maand

€1000 per maand

Budget online campagne

Overzicht resultaten:

4

Aangenomen jeugdzorgwerkers per maand

103

Ingestuurde CV’s

€1.000 per maand

Kosten online campagne

334.037

Totale weergaven online advertenties

5.113

Totaal aantal klikken naar de vacature

Veelgestelde vragen.

Hoe bereken ik mijn online marketingbudget?

Dit doe je door naar voorgaande campagnes te kijken. Wat heeft toen een aanmelding gekost? Wat kon er beter waardoor de kosten omlaag gaan? Op basis hiervan kun je het online marketingbudget berekenen.

Hoe bereken ik mijn online marketingbudget, wanneer ik geen data van de voorgaande campagne heb?

Door te kijken naar campagnes van concullega’s, concurrenten of te Googelen naar campagnes die op die van jou lijken en op basis daarvan een schatting te maken.

Wat doet de recruiter met de informatie uit de campagnes?

De recruiters zijn erg belangrijk in het proces. Zij bellen alle leads uit de campagnes na, houden de voortgang van de sollicitaties bij in het ATS/CRM, voeren de gesprekken en koppelen dit terug aan ons. Uiteraard delen wij de bevindingen uit de campagnes met de recruiters, die zij dan weer doorvoeren in hun werkzaamheden.

Hoe stel ik een goede A/B-test op?

Een goede A/B-test verschilt maar op één element. Dus wanneer je verschillende advertenties uitzet, kan dit tekst, de afbeelding of de CTA-knop zijn. Bij de doelgroep kan dit leeftijd, geslacht of interesses zijn. Een slechte A/B-test verschilt op alle elementen en wanneer je dan de winnaar kiest, kies je alleen de beste advertentie.

Waarom kan ik niet gewoon de beste advertentie kiezen uit een A/B-test?

Omdat je dan niet bouwt voor de lange termijn. Wanneer uit de online campagne rolt dat de tekst over salaris het beste ‘converteert’, kun je deze informatie ook implementeren in je website door teksten aan te passen op salaris. Wanneer de advertenties verschillen op én tekst én afbeelding én CTA-knop, weet je niet aan welk element het precies ligt.

Wanneer is de campagne succesvol?

Wanneer je het doel behaald hebt (of met een goede argumentatie erachter komt waarom het geen goed doel was) en geleerd hebt over je doelgroep.

Heb jij een uitdaging voor ons?


Ik ga akkoord met ontvangen van nieuwsbrieven