I

Hoe schrijf je een goede online vacature?

vrijdag, 13 juli 2018 / Geschreven door  / Reageer als eerste!
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een vacature schrijven is niet even easy-peasy-lemon-sqeezy. Zeker als het gaat om een online vacature, gezien de spanningsboog van websitebezoekers erg kort is. Dus, hoe doe je dat nou goed? Lees het in deze blog!

Wil je graag meer leren over online werven van de juiste kandidaten? Meld je aan voor ons (Marinka van Ion Search en ik) event "How to get the best candidate on the phone": Registreer

Voorbereiding is het halve werk, met alles, dus ook met het schrijven van een online vacature. Voordat je überhaupt begint, moet je in de juiste mindset komen. Leef je in, in de kandidaat die je wilt aannemen. Bedenk niet alleen wie hij of zij is, maar ook: hoe denkt hij of zij, wat wilt hij of zij en wat voelt hij of zij. Daarna denk je na over je vacature: wat wilt jouw bedrijf van deze kandidaat?
Met deze mindset schrijf je de volgende elementen in klad op, voor je begint met typen van jouw online vacature:

 • Wat houdt de vacature precies in?

 • Waar staat jouw bedrijf/merk voor?

 • Welke voordelen zitten er in voor de potentiële kandidaat?

 Na dit te hebben opgeschreven kan je beginnen. 

OPBOUW VAN DE VACATURETEKST

Tijd om de vacature daadwerkelijk te schrijven. De vacaturetekst bestaat uit een opbouw: het frame. Zet eerst dit frame neer en vul het vervolgens in. Let's start!

1. Vacature titel: de naam van de functie

Het doel van de titel is dat de vacature snel gevonden kan worden op het internet, deze moet dus SEO-proof zijn. Zoek op het internet de populairste vacaturetitels van deze functie. Op basis van deze search optimaliseer je de vacaturetitel, herbij kun je ook Google Trends inzetten voor het gemak. Gebruik daarnaast een titel die makkelijk te herkennen is in de bedrijfstak van de functie.

2. Omschrijving van jouw merk

Begin met de mission statement van jouw bedrijf, daar staan jullie immers voor en het is de bedoeling dat de nieuwe werknemer daar ook voor gaat staan. Beschrijf verder deze elementen op volgorde:

 1. Producten en diensten van het bedrijf
 2. Werksfeer van de functie

 3. Werkcultuur van de functie

3. Blok met praktische zaken

Laat de designer een blok opmaken met de volgende praktische zaken erin, zodat de belangrijkste zaken voor een kandidaat meteen uitgelicht worden:

 • Locatie van de vacature 
 • Aantal uur per week
 • Bruto salaris per maand
 • Contactgegevens desbetreffende recruiter (liefst met foto) + telefoonnummer en e-mailadres

En zet onder dit designblok een button die automatisch, wanneer je erop klikt, naar het sollicitatieformulier scrollt onderaan de pagina.

4. Beschrijving van de functie

Beschrijf de functie zo, dat iemand die niet bekend is met jouw bedrijf en de functie, na het lezen van de vacature weet wie jouw bedrijf is en wat de functie inhoudt. Beschrijf hoe een gemiddelde werkweek eruitziet en gebruik daarbij:

 • Waarom?
 • Hoe?
 • Wat?

Zet er ook de verantwoordelijkheden van de functie in dit stuk en orden de verantwoordelijkheden op hoe belangrijk ze zijn.

5. Voordelen sectie: welke voordelen zijn er in deze functie voor de kandidaat?

Deze voordelen zijn over het algemeen het volgende en schrijf ze als een argumentatie uit:

 • Salaris

 • Ontwikkelingsplannen

 • Zet een spotlight op de USP's (Unique Selling Points)

6. Privacy policy

Vermeld de privacy policy altijd in je online vacature, omdat je gegevens van kandidaten aan het verzamelen bent. Check de privacy policy eventueel met de juridische afdeling, zeker nu de AVG/GDPR van kracht is.

7. CTA (=Call To Action) Formulier/ Button

Eindig met een formulier en button waarmee potentiële kandidaten direct hun gegevens kunnen achterlaten en zo het sollicitatie proces kunnen starten.

Nu heb je de body van je online vacature tekst. Alleen, is elke vacature weer anders en is elke auteur van de online vacature ook weer anders. Dus hieronder volgen een paar tips voor het schrijven van een online vacature tekst, zodat jij je dit eigen kan maken.

KIES DE JUISTE WOORDEN VOOR JE ONLINE VACATURE TEKST

Jouw vacaturetekst moet een plaatje schetsen van een functie waar de kandidaat zich thuis voelt. Je moet woorden en zinsbouw gebruiken die de kandidaat (lees: doelgroep) aanspreekt alsof het in hun eigen taal is geschreven. Gebruik hiervoor catchy headers en bullitpoints, zodat de tekst makkelijk te lezen is voor de kandidaat en de kandidaat de tekst kan volgen.

De missie en kernwaarden van jouw bedrijf zijn de sterkste USP’s van elke vacaturetekst. En als last but not least: vergeet nooit de projectinformatie, vergeet nooit de ontwikkeling en vergeet nooit de groeikansen binnen functie voor de kandidaat.

VERANTWOORDELIJKHEDEN

Vergeet nooit de verantwoordelijkheden binnen de functie te noemen. Orden 4 tot 6 verantwoordelijkheden op volgorde van prioriteit in een lijst van bullitpoints. Voorzie deze tekst van details die gaan over de dagelijkse bezigheden die de kandidaat in deze functie gaat uitvoeren en schrijf dit in actieve en wervende woorden en zinnen.

VAARDIGHEDEN

Benoem alleen de essentiële vaardigheden die een kandidaat moet bezitten → je hoeft dus niet alle eisen en vaardigheden te benoemen. Wees in wat je beschrijft specifiek, maar ook selectief.

Aantal keer gelezen: 450
Petra de Niet

Al bijna 3 jaar run ik mijn bedrijf: SendtoDeliver. 
Ik weet weet alles op het gebied van content, storytelling, strategie, advertising, data, webcare en community building. Eigenlijk alles wat met online marketing te maken heeft. 
Dit heb ik voor veel mooie merken mogen doen als Hago, the Adecco Group, Fashionweek en nog veel meer! 


Heb je een vraag over Online Marketing? Stuur mij gerust een e-mail!

Website: https://www.linkedin.com/in/sendtodeliver/

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

+31 6 191 796 91

Met het invullen van dit formulier gaat u akkoord met het verwerken van uw data door deze website.