I

Wat is de mindset van Growthhacking?

donderdag, 04 augustus 2016 / Geschreven door  / Reageer als eerste!

Je hoort het woord steeds vaker langs komen "growthhacking". Alleen wat houdt het precies in? Growthhacking is een mindset en daarover kun je lezen in mijn blog. 

Om te beginnen is het handig om te weten wat Growth Hacking nou precies is. Growth Hacking draait om de volgende zin: 

Wie zijn je klanten, waar zitten ze en hoe kan jouw bedrijf ze bereiken?

Dit is niet gokken, blind beginnen of zoeken zonder kaart. Antwoorden op deze vragen vind je door wetenschappelijk te meten en te observeren. Op basis van de gemeten resultaten baseer je:

  • Strategie
  • Inrichting nieuwe platforms
  • Nieuwe ideeën 

Test, ready, go

Voordat je überhaupt begint, maak je eerst de beste marketing besluit die je maar kan doen:
Een product of business beginnen die een echte en dringende behoefte heeft voor een echte en specifiek gedefinieerde doelgroep. Dit vergt veel fine-tuning en aanpassingen! Hard en gepassioneerd werken dus. 

Om deze "niche" te vinden, moet je leven voor feedback. Schrijf je idee uit, laat het lezen en vraag om feedback! Het beste is om met een kleine oplage of weinig uren aan diensten te beginnen van jouw idee. Dit verbeter je steeds op basis van feedback die je ontvangt van jouw eerste groep klanten. Je moet het meeste tijd reserveren voor het optimaliseren van je product of dienst. 

“The price and spoils no longer go to the person who makes it to the market first. They go to the person who makes it to Product Market Fit first.” 

Vraag niet aan random mensen wat ze van jouw product of dienst vinden, maar wees er specifiek over. Neem iemand die jouw product of dienst heeft uit geprobeerd. Gebruik hiervoor tools, zoals:

Dropbox deed dit heel slim door een wachtlijst te maken voor mensen die graag onderdeel wilde zijn van hun pilot. Dit maakte Dropbox exclusief en mensen vonden het een eer als ze op de wachtlijst stonden. Daarnaast had Dropbox iets gevonden wat hard nodig was: je bestanden altijd kunnen terug vinden, als je computer weer eens gecrasht was. Daarnaast kan je makkelijk met andere personen bestanden delen op basis van jouw keuze. 

Zet acties en kortingen uit met een uitgedacht doel

Ook als je een actie of korting uitzet, moet dat met een uitgedacht doel zijn. Dus ga niet random acties en kortingen uitzetten om maar klanten binnen te halen. Je wilt een leger van gepassioneerde en loyale klanten (jouw community). Deze groep is vervolgens ook makkelijker te definiëren, te volgen en te laten groeien. Je weet namelijk precies wie jouw doelgroep is. 

"Once we bring our first customers in, our next move is to set about turning them in to army"

Om terug te komen op het voorbeeld van Dropbox, zij gaven extra opslag ruimte weg als de gebruiker weer een andere gebruiker aanleverde. Je kreeg nog meer opslagruimte als de nieuw aangevoerde gebruiker een betaalde gebruiker werd. Erg slim, leer daarvan. 

Jouw bedrijf is het waard om op socialmedia te delen

Vaak zie je op websites staan "Post about me on Facebook". Nu lijkt het alsof mensen jou als bedrijf een enorme gunst doen als je over jouw bedrijf op hun Facebook posten. Dat is de verkeerde insteek. Jouw bedrijf en website hebben zulke waardevolle content en op jouw website staan zulke mooie producten/ diensten, dat het vanzelfsprekend is dat ze over jouw bedrijf op hun socialmedia kanalen posten. Jouw bedrijf is het waard om over gepost te worden, dat is geen gunst. Vraag dus niet actief om te delen, maar creëer dus waardevolle producten en content die mensen uit zichzelf gaan delen. 

"Making things more observable makes them easier to imitate, which makes them more likely to become populair."

Gaan mensen niet over jouw bedrijf op hun socialmedia kanalen posten, dan kun je dat opvatten als feedback. Zet een vragenlijst uit, track je klanten of doe iets om er achter te komen wat er aan de hand is. 
Aan het einde van de rit, staat er een dijk van een product/dienst. Vergeet alleen niet dat het optimaliseren van jouw product op basis van feedback nooit stopt. 

Wil je kennis opdoen over SEO? Klik dan hier

Aantal keer gelezen: 2947
Petra de Niet

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Neem contact met mij op

petra@sendtodeliver.nl
+31 6 191 796 91
@sendtodeliver