I

Schrijf je vaak headlines en tweets? Even wat inspiratie!

vrijdag, 04 november 2016 / Geschreven door  / Reageer als eerste!

Een goede headline schrijven is eigenlijk hetzelfde als een goede tweet schrijven. Je hebt niet veel tekens, dus hoe doe je dat? Lees het in deze blog!

Om t beginnen, goede headlines zijn:

 • Aantrekkelijk
 • Engaging
 • Onweerstaanbaar

En dat geldt natuurlijk ook voor tweets. Headlines en tweets bepalen of iemand wel of niet tijd gaat investeren in jouw artikel of twitteraccount. Alleen hoe zet je zoiets beknopt goed neer? Een aantal dingen om voor jezelf op te schrijven voordat je aan de slag gaat:

 • Schrijf voor jezelf op wat de kern is van jouw verhaal: Waar gaat het verhaal nou echt over?
 • Focus op één specifiek onderwerp.
 • Houd rekening met keywords en de grote lijn van het verhaal dat temet de headline of tweet wilt vertellen.
 • Wat is de hoofdactie (belangrijkste werkwoord in de headline/tweet) van je verhaal?
 • Hoe zou je het verhaal aan een vriend(in) vertellen in 6 woorden?

Limiteer jezelf en geef jezelf maar een bepaald aantal woorden. Beetje druk helpt om verder te komen (net zoals studiedeadlines, remember). 

Als je een link (naar bijvoorbeeld een artikel) in je headline/tweet promoot, is het belangrijk voor de lezer van de headline/tweet om te weten wat hij of zij eruit kan halen:

 • Helpt het om een probleem op te lossen?
 • Staat er belangrijke informatie in voor die persoon?
 • Leer je een waardevolle les?
 • Geef je tips mee over een relevant onderwerp?
 • Imponeer je iemand?

Het is dus ook erg belangrijk dat je weet op welke doelgroep je richt, waardoor je de headline/tweet specifieker kan maken.
Zo fijn, nu je dit allemaal op een rijtje hebt voor jezelf, kunnen we de volgende stap zetten in het schrijven van jouw perfecte headline/tweet.

Een goede headline is uniek. Je kunt zeker afkijken bij andere headlines en tweets, maar dan wel alleen ter inspiratie! Geef jouw headline/tweet een persoonlijke draai of maak het controversieel! Wees dus specifiek (dat kan ik niet vaak genoeg zeggen), cut the bullshit! Je wilt geen lezers die niet geïnteresseerd zijn in jouw onderwerp, omdat je headline of tweet te vaag is! Daarnaast is ook belangrijk dat de urgentie in jouw headline/tweet naar voren komt. We kennen het allemaal wel dat je een tweet een like geeft, een filmpje bewaart op Facebook of een artikel pint op je Pinterest bord, maar er verder nooit meer naar omkijkt. Om dat te voorkomen zijn actionwords belangrijk. Gebruik overdreven en specifieke werkwoorden, die indruk maken bij de lezer. Gebruik een active voice, schrijf dus niet in de passieve vorm! Dit zijn mooie voorbeelden van elementen die belangrijk zijn voor een headline/tweet, maar er is meer:

 • Conflicten, drama baby
 • Prominentie, denk hierbij aan celeberty endossement.
 • Herkenbaarheid, heeft de lezer ook te maken met deze situatie in zijn leven?
 • Urgentie, waarom moet de lezer er nu iets met jouw headline/tweet doen? 

Houd rekening met al deze punten! 

Vergeet natuurlijk ook niet de SEO. Zet de belangrijkste (kern)woorden vooraan in je headline/tweet. Google laat namelijk alleen de eerste 15 karakters zien van jouw headline/tweet. Zoek de woorden uit je headlines/tweet ook op in bijv. Google Trends, dan weet je hoe trendy de woorden uit jouw headline/tweet is ;-).
Bedenk ook op welke woorden jijzelf zou zoeken in Google, als je naar de informatie zou zoeken waarover jouw headline/tweet gaat. 

Vermeid clickbait headlines! Met clickbait headlines kun je nooit voldoen aan de verwachting die jij bij mensen op dat moment schept, maar daar heb ik al een blog over geschreven.
Verder is alliteratie altijd fijn om te gebruiken. Hersenen nemen dat op een of andere manier makkelijker op!

Zo, genoeg inspiratie om mee aan de slag te gaan voor jouw perfecte headline of tweet! Vergeet niet dat het veel testen en uitproberen is, om uit te vinden wat jouw stijl is en wat voor jouw doelgroep werkt!  

Aantal keer gelezen: 3837
Petra de Niet

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Neem contact met mij op

petra@sendtodeliver.nl
+31 6 191 796 91
@sendtodeliver