I

Hoe ga je om met hashtags op social media?

zondag, 05 juni 2016 / Geschreven door  / Reageer als eerste!

Hashtags worden veel gebruikt op social media. Vooral Twitter en Instagram staan er bekend om. Hashtags zijn bedacht om een bepaald stuk content (tweet of post) aan een bepaalde categorie toe te wijzen. De eerste keer dat een hashtag werd ingezet, was bij bosbranden in Californië en heeft zijn bestaansrecht gekregen tijdens de Iraanse protesten tijdens de verkiezingen in 2009. In deze blog lees je hoe je een hashtag op de juiste manier kan gebruiken. Enjoy! 

Een hashtag is een woord waarvoor een hekje (#) staat en om te beginnen is het goed om te weten waar hashtags op social media voor worden gebruikt:

  • Om een social media post in een bepaalde categorie te plaasten
  • Een manier om content op social media te filteren
  • Met een hashtag laat je mensen weten waarover jouw post gaat
  • Om je social media post grappiger te maken
  • En het is natuurlijk prachtig om irrelevante hashtags achter je social media post te zetten

Een hashtag is een soort filter voor je content. Door een bepaalde hashtag achter je post te zetten, bereik je een bepaalde doelgroep. Als je bijvoorbeeld op een evenement bent en je tweet over dat event met een hashtag erachter dan bereik je de andere mensen die op dat event zijn. Dan kun je met die mensen online in gesprek gaan over dat event en op het event ontmoeten, erg handig. Daarentegen kan een hashtag die niet bij je post past "backfiren". Je bereikt dan de verkeerde doelgroep. Zoek dus altijd je hashtag eerst even op voordat je hem gebruikt. 
Nu je weet waarvoor ze vooral worden ingezet, is het ook goed dom te weten hoe dat nou zit met de social media kanalen en hashtags. Hashtags doen het het beste op Twitter en Instagram.

Waarom zou dat nou zijn?

Juist, het zijn open kanalen! Facebook en LinkedIn zijn gesloten kanalen. Mensen zijn daar niet opzoek naar mooie plaatjes of interessante content, maar naar informatie over hun vrienden of zakelijke kansen. Je zult maar een heel klein percentage interactie "vangen" met hashtaggebruik op deze kanalen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat mensen hashtags op Facebook en Linkedin hashtags irritant vinden. 
Pinterest is een vak apart, want de hashtags zijn daar namelijk niet vindbaar. Meer over Pinterest vind je in een van mijn vorige blogs. 
Gebruik hashtags dus vooral op Twitter en Instagram! 

Hoe vind je nou de beste hashtags? 

Als je een hashtag neerzet op Twitter of Instagram, dan krijg je vaak suggesties. De suggestie die bovenaan staat, is het hashtag met de meeste interactie. Op deze hashtag is dan het meeste gepost. Dat betekent niet dat het meteen de beste hashtag is. Op de bovenste hashtag kunnen miljoenen mensen posten, dat betekent dat je binnen 3 seconden "verdrinkt" in de Instagram foto's en dus weer onvindbaar bent op die hashtag. Daarnaast is de doelgroep van de hashtag met een hele hoge interactie totaal niet specifiek. Beter is het om een hashtag te gebruiken met een hoge interactie en een specifiekere hashtag met betrekking op het onderwerp van jouw foto. Wat bedoel ik met een specifieke hashtag? Dat is een hashtag waar op het eerste gezicht weinig of minder interactie op is, maar de interactie die erop zit, de doelgroep is die je wilt hebben. Daarnaast is er ook minder "troep" op te vinden of mensen die heel veel irrelevante hashtags onder hun foto zetten voor aandacht. Deze specifieke hashtags worden ook wel de "longtail" genoemd. Ken je een goede hashtag en wil je weten welke andere hashtags er aan gerelateerd zijn? Of wil je nog betere hashtags vinden, gebruik dan deze handige sites en hulptools:

  • Ritetag, helpt je de perfecte tweet te maken, met de juiste hashtags. Deze tool kan de tweets ook voor je inplannen en plaatsen!
  • Hashtagify.me, hiermee kan je een hashtag invoeren en dan krijg je een schema te zien welke hashtags met elkaar in verbinding staan op Twitter. Erg handig als je effectief met je hashtag wilt targetten!
  • Twitonomy, met deze tool kun je kijken welke personen/account op Twitter welke hashtags gebruiken. Handig om populaire personen in jouw tak van sport op te zoeken en te kijken welke hashtags zij gebruiken. Dan kan jij deze namelijk weer overnemen ;)
  • Iconosquaere, deze tool draait om de hashtags voor Instagram. 

Zo, nu kun je aan de slag gaan met hashtags. De belangrijkste tip blijft toch wel: Zoek je hashtag die je gebruikt zelf altijd eerst op. Dan weet je in welke stream jouw post terecht komt en of die stream bij jouw merk/post past. Succes!

Aantal keer gelezen: 2814
Petra de Niet

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Neem contact met mij op

petra@sendtodeliver.nl
+31 6 191 796 91
@sendtodeliver