I

Facebook bant de clickbait

zondag, 07 augustus 2016 / Geschreven door  / Reageer als eerste!

Heb je wel eens gehoord van het woord "clickbait"? Facebook is klaar met clickbaits en heeft zijn anti-clickbait algoritme aangescherpt. Hoe? Lees het in deze blog! 

Je hebt vast wel eens een post op Facebook langs zien komen met een titel als: "Je gelooft nooit wat er met deze vrouw gebeurde toen ze deze spin zag!" Dit soort titels worden ook wel 'clickbaits' genoemd. Een titel die jou doet verleiden om op de post te klikken om vervolgens het artikel te lezen. Buzzfeed en Upworthy leven van dit soort titels. Nu is Facebook er klaar mee. De gebruikers van Facebook vinden namelijk dat clickbaits onoprecht, misleidend en spam zijn. Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Deze titels voldoen namelijk nooit aan de verwachting die ze opwekken. 

Eerste ronde..

Facebook staat er om bekend dat ze kwalitatieve content willen en scherpen op basis daarvan steeds hun algoritme aan. In dit geval is Facebook opzoek naar authentieke artikelen en clickbaits horen daarin niet thuis. Met deze reden heeft Facebook zijn anti-ceickbait algoritme aangepast. Facebook had al een algoritme tegen clickbaits: artikelen die op Facebook werden aangeklikt, maar waarbij de gebruikers meteen het artikel verlieten en als de verhouding tussen kliks en likes scheef was, krijgen een slechter algoritme. 

Tweede ronde..

Nu hebben ze daar een schepje bovenop gedaan. Op de HQ van Facebook hebben de medewerkers tienduizenden artikelen gecategoriseerd op het clickbait gehalte. Hierbij stonden twee hoofdpunten centraal waarop de artikelen werden beoordeeld:

  1. Houd de titel van de post informatie achter, waardoor je op het artikel moet klikken om het te kunnen begrijpen?
  2. Is de titel te overdreven met de daadwerkelijke content die in het artikel staat?

Op basis van deze categorisering is het anti-clickbait algoritme van Facebook aangepast. Websites en facebookpagina's met te veel clickbait titels worden met het nieuwe algoritme minder prominent in de timelines van de facebookgebruikers geplaatst. Mooie ontwikkeling, hierdoor krijgen diepgaande artikelen meer de kans om gelezen te worden en hebben we betere informatie waarop we ons wereldbeeld kunnen baseren.

Aantal keer gelezen: 4482
Petra de Niet

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Neem contact met mij op

petra@sendtodeliver.nl
+31 6 191 796 91
@sendtodeliver